Helsing frå NSP-AID i Kenya

Publisert 31.01.2021 av Bård Oliver Gjellestad

Lurar du på kva misjonsprosjektet til Kyrkjetunet går ut på? Her er ei tilsent historie frå familiar i skummen i Nairobi i Kenya. Den er skriven av Winney Atieno som er frivillig hjå Heart to Heart Orphans, ein lokal partner til den norske bistandsorganisasjonen vi støtter, North South Partnership Aid (NSP-Aid). Oversett av Trude B-J Margel.

Velsignelser fra hjertene våre til ditt

I Kenya har året 2020 medført mange utfordringer og velsignelser på samme tid. Fra det første tilfellet av Covid-19, som ble bekreftet 12. mars 2020, har viruset resultert i 1685 dødsfall og nesten 100 000 smittede. Antallet smittetilfeller er fortsatt økende og disse rapporteres til sykehusene og i karantenesituasjoner i hjemmet. Mange kenyanere er rammet og smittet av viruset over hele landet. Mye mer fokus har vært på slummen, spesielt i Kibera og Kawangware. Livet har ikke vært lett for mange slumboere, og situasjonen er dessverre fortsatt ikke løst..

Fra venstre: Jeroldine Nyaboke, nettopp fylt tre år. Hun går ikke på skole enda, moren håper hun kanskje snart kan begynne. I midten er Evalyne Nyatuga, moren. Barnet hun bærer heter Britney Bututu, syv måneder gammel. Til høyre er Audrey Batasi, den førstefødte. Audrey har fått støtte fra Heart to Heart-organisasjonen, gjennom betaling av skolepenger, siden 2019. Støtten har hjulpet Audrey med å forbedre seg på skole, og for tiden er hun best i klassen. Hun elsker å synge og danse og vil gjerne bli lege når hun blir stor.

Kampen i Kibera

Kibera er for tiden en av de største slummene i Afrika med en befolkning som estimeres til 1 million mennesker. Disse lever under beklagelige forhold, noe som gjør det veldig vanskelig å skaffe seg grunnleggende nødvendigheter som mat og vann, samt å betale husleien.

Flere velvillige, samfunnsbaserte organisasjoner jobber hardt for å kunne dele ut det grunnleggende som trengs, som desinfiseringsmidler, vaskepunkter, gratis vann, mat og medisiner til de fattige og sårbare. Heart to Heart Orphan Children’s Center, https://www.hearttoheartorphans.org/ der jeg er frivillig, er blant disse organisasjonene. Vi tilbyr støtte til mange familier både i slummen i Kibera og Kawangware, så vel som andre sårbare familier i Nairobi, takket være norsk støtte fra North South Partnership Aid (NSP Aid). https://www.nsp-aid.com/

Under hele COVID-19-pandemien, med donasjoner fra givere til NSP Aid, har vi klart å tilby såpe, desinfiseringsmidler og vann. Målet vårt er å sikre at flest mulig familier føler seg litt tryggere for hver dag som går.

Evalynes jul

Julen 2020 ble en høytid med kjærlighet og dyp velsignelse da vi klarte å mate over 2000 familier i Kibera og Kawangware slummen, og andre områder i Nairobi. Disse familiene ble rørt og oppmuntret av maten og støtten de fikk, noe som gjorde en veldig stor forskjell i en høytid som ble så preget av pandemien.


«…det ble en ekstra lykkelig jul nettopp fordi vi ikke var sikre på hvor vi skulle få mat å dele i høytiden. «


Evalyne Nyatunga Batasi

Evalyne Nyatunga Batasi og hennes familie er blant de mange familiene jeg møtte. Hun bor sammen med mannen sin, Paul Obonyo, niesen Sharon og hennes tre barn, og jobber som barnehagelærer ved Karama Academy i Kibera. Evalyne forteller meg at hun er veldig takknemlig og takknemlig for julematpakken hun fikk. Å mate familien sin under pandemien, forklarer hun, har vært en kamp for å sjonglere med det lille hun får, bare for å legge noe på bordet.

”På første juledag klarte jeg å lage et veldig hyggelig måltid som jeg kunne dele med familien min,” fortsetter Evalyne, “det ble en ekstra lykkelig jul nettopp fordi vi ikke var sikre på hvor vi skulle få mat å dele i høytiden. Mat er det viktigste grunnleggende behovet vårt, og familien min manglet det aldri i ferien. ”

Huset der Evalyne og hennes familie bor i, Kibera-slummen, Nairobi.

Sharon Batasis historie

Evalynes niese, Sharon er 13 år gammel. Hun bor normalt også sammen med tanten sin, slik at hun kan delta på Karama Academy sammen med søskenbarnene sine.

Sharon får støtte for hennes videreutdanning og andre relaterte behov fra Heart to Heart-organisasjonen vår gjennom NSP Aid.

Sharon har en spesiell historie, akkurat som så mange andre familier vi støtter. Under korona-nedstengningen, da skolene også ble stengt, ble hun sendt tilbake til landsbyen sin for å bo sammen med moren og sine fire andre søsken. Moren er fraskilt fra mannen sin fordi hun ikke kunne bære ham guttebarn. Dessverre, mens hun var hjemme i landsbyen, ble Sharon skadet og brakk beinet sitt. Situasjonen har forverret seg fordi de ikke har råd til å betale legeregninger, dette betyr at Sharon ikke vil kunne komme tilbake til skolen på en god stund enda. Sharons smerte og de ubetalte regningene ser ut til å være en nesten uoverstigelig utfordring.

Sharons tante, Evalyne, forsøkte å forlate slummen i Kibera og flytte til samme landsby, men koronasituasjonen tvang henne tilbake til slummen. Mannen hennes, Paul Obonyo, også lærer, hadde ikke noe arbeid på grunn av de nedlagte skolene. Men alt håp er ikke ute. Evalyne sliter hver dag med å skaffe mat til familien sin, vaske klær for folk og tilby privatundervisning for barna i området. Hun ber om ksh.20 per barn per dag (kr 1,50). På en god dag får hun kanskje ksh.100 (mindre enn 8 NOK), men ikke alle foreldre har råd til å betale. Når hun bryter ned dette beløpet, sitter hun igjen med ksh.10, fordi pengene må brukes til å kjøpe vann, mat og bleie til sin syv måneder gamle baby. For å få endene til å møtes, må den lille familien som regel hoppe over frokost og lunsj for å spare til middagsmat. Størstedelen av den lille lønnen hun får, går til å betale husleie i slutten av hver måned slik at hun unngår utkastelse.

Nå som skolene har gjenopptatt, er Evalyne tilbake på jobb, men Paul har ikke klart å finne arbeid siden skolen han underviste i ble lagt ned. Jeg håper at Sharon snart kan komme tilbake til sin tante og onkel.

Håpeful

Jeg er så takknemlig for NSP Aid og andre venner som samarbeider med oss for å sikre at familiene som vi jobber for å støtte gjennom Heart to Heart. Familiene unngår å bli låst ute av hjemmet sitt og de får månedlig støtte til mat og medisiner og skolegang for barna. Heldigvis er det også støtte for familiemedlemmer til å starte små bedrifter, slik at de kan bli uavhengige og kan ivareta sine kjære i fremtiden.

Jeg håper flere vil bli med meg fra sine hjerter til våre. Da vet jeg at flere og flere velsignelser vil fortsette å komme etter hvert som 2021 skrider frem.